Знаете ли какво е чуфа?
Има безброй много растения, които
с течение на годината са спрени да се садят или поне не така масово както преди
.Едно от тях е чуфата , която е напълно
непозната на любителите у нас, тъй като
от много години само се пише за нея, но в действителност тези,които се решават да о отглеждат са много по - малко. Тук става дума за хора които я
отглеждат не само на Златна възраст55+ но се наблюдава една тенденция по млади,които искат нещо по
качествено и здравословна в своята градина. Постепенно да се надяваме , че с
течение на времето ще се промени тази не информираност към растението , защото освен високото съдържание на
качествени мазнини чуфата има и наистина отличен вкус. Също така често се използва името за това растение и земен бадем, заради самият им вкус,които по
скоро приличат на лешник, отколкото на
бадем,
Чуфата има много широк ареал на своето разпространение, като
се започне от Северна Африка, стигне се
до Южна Европа и дори в Азия, също така особено преди години широко
разпространено е било и в субтропичната част на Северна Америка. И при Изгодни програми златна възраст, можете да обиколите и да научите нещо интересно за него. Има няколко вида чуфа!
Този, който представлява най-голям интерес за нас е култивираната чуфа , която
може би идва от древен Египет, тъй като
именно там е била една от първите
земеделски култури. Интересното при това растение, е че много рядко цъфти и образува семена и затова се
размножава само по вегетативен път. Има места,които го смятат и за вреден плевел, независимо, макар и да е
с ядливи плодове. Ако решите да го
търсите, то едва ли така лесно ще попаднете на него, но имайте все пак предвид,
че това растението прилича на туфа трева,
разширяваща през сезона, като на новите стръкове се образуват клубени.
Височината която достигат е около 50 см. Ако решите да го отглеждате, то
клубените, които ще получите са изсушени, добре е да ги използвате първо за
разсад , понеже , така ще получите значително повече на есен. Както растенията,
така и клубените от отрицателни температури умират, затова разсадете след
отминаване на студената част от годината. Спокойно можете да го
ядете сурово. В това им състояние
са сравнително твърди, но пък много
крехки и леко сочни, също така и печени са добри на вкус, ако пътувате
към Испания, то задължително си поръчайте напитка,която е направена от него.
Няма коментари:
Публикуване на коментар